Nyhet!

Leif Preus - Kongenes Borre!

149,00 Kroner

Klarna
Varenummer: LØS173B33162
Klar for sending: På lager
stk.

Søk på forfatter
Innbundet
Boken er lest, men helt fin
Smussomslag er synlig brukt
Språk: Norsk
Vekt: 0,947
Sider: 96
Trykket i: 1997
Illustrert: Ja

Vår registrering
Oppdatert: 17.10.2024
Internkode: HAA

Gjennom hele Vestfold, fra Mølen i sør til Horten i nord, strekker det seg ut en markert morenerygg fra siste istid. Isbreen la igjen lettdrenert sand og grus over en kjerne av leire. Resultatet ble svært gode forhold for jordbruk og bosetting.

Mellom Horten og Åsgårdstrand ligger Borre. Med en strategisk beliggenhet som gir kontroll over transport av mennesker og varer på Oslofjorden, fruktbar jord og nærhet til havet har dette området i lang tid vært attraktiv. Det har vært menneskelig aktivitet her i mer enn 3000 år. C14-analyser gir dateringer som spenner fra eldre bronsealder til sen middelalder. Men det Borre er spesielt kjent for i dag, er det store gravfeltet og hallene fra yngre jernalder.

Borrefeltet består av minst 49 gravminner. Opprinnelig var det minst 9 storhauger, men 2 av disse er i dag borte. To store runde gravrøyser og en langrøys på 45 meter er også en del av gravfeltet. I tillegg har det blitt funnet to skip fra yngre jernalder her. Det første skipet ble funnet i 1852 og er datert til første halvdel av 900-tallet. Funnet av det andre skipet ble offentliggjort våren 2019, og er ikke utgravd. I tillegg til gravminnene er det funnet spor etter minst tre større bygninger fra yngre jernalder, den ene med flere faser.

Borre som maktsenter På slutten av 500-tallet, dukker de første store monumentale gravhaugene opp på Borre. Sannsynligvis ble også de første store hallene bygget  rundt samme tid. Dette kan ha sammenheng med en krisetid på midten av 500-tallet. Krisen førte til samfunnsendringer, og det er mulig at maktsenteret på Borre oppsto som et resultat av disse endringene.

Produktets tagger

Billigere bøker og porto!

Mine tagger