Harald Skjønsberg - Historier om krigen (Korrektureksemplar)

299,00 Kroner

Klarna
Varenummer: Krig384B34046
Klar for sending: På lager
stk.

Søk på forfatter
Innbundet korrekturutgave
Boken har naturlige bruksmerker
Markeringer/korrekturer med penn
Språk: Norsk
Vekt: 0,441
Sider: 71
Trykket i: 2010
Illustrert: Ja

Vår registrering
Oppdatert: 15.11.2024
Internkode: HAA

Slik begynner historien om andre verdenskrig i Norge. For selv om statminister Nygaardsvold var en mann som ville holde Norge utenfor krigen er det nå ingen vei utenom: Vi må kjempe mot de tyske styrkene som vil invadere landet vårt. Kongen og regjeringen flykter til Hamar slik at de kan komme seg i sikkerhet i England. Men alle er ikke lei seg for at tyskerne kommer. Vidkun Quisling holder med nazistene, og nå gjør han statskupp.

Personlige historier
Vi får historiene til 14 forskjellige mennesker som opplevde krigen på forskjellige måter. Foruten Nygaardvold og Quisling får vi møte Oskar Hans, sjef for særkommandoen, som får i oppdrag å gi ordre om at Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm skal skytes - to menn som ikke har gjort annet enn å være aktive i fagforeningen. Nå er nazistene lei av at arbeiderne streiker, og vil statuere et eksempel.

Vi får møte motstandsmenn og -kvinner og jødene i Norge. Folk som skulle flykte til England dro ofte via Televåg, ei lita bygd utenfor Bergen. Og de som kom fra Storbritannia for å aksjonere i Norge, gikk ofte i land her. Folk i bygda var behjelplige med å gjemme dem som trengte det, kanskje følte de seg trygge så unna hovedstaden? Men tyskerne finner ut hva som foregår, og hevner seg på grusomt vis. De brenner alle hus, tar med seg alle dyr, og sender alle mennene til konsentrasjonsleir i Tyskland. Kvinnene og barna ble internerte, og slapp ikke fri før etter to år. «Dersom nordmennene ikke elsker oss, skal de lære å frykte oss,» skrev Josef Terboven. Vi kan lese om om hjemmefronten, om barnas hverdagsliv, om da Nord-Norge brant, om freden og oppgjøret og om de uskyldige ofrene, som «tyskerungene ».

Historiske dypdykk
Boka foretar 14 dypdykk i historiske hendelser mellom 9. april 1940 og 8. mai 1945. Vi får høre om kamper og hverdagsliv, om både hjemmefrontfolk og de som samarbeidet med okkupantane. Du får høre om heltegjerninger og svik, men også om motivene for å velge slik folk gjorde, om hva som var rett og galt sett i ettertid.

Produktets tagger

Billigere bøker og porto!

Mine tagger